מילון אבניאון - מילון עברי עברי
מייסד ועורך ראשון: איתן אבניאון
מילון המקרא
מילון ספיר

לא בוכים על חלב שנשפך וביטויים "אכילים" אחרים | מילון אבניאון

מה נבשל היום? אחת מתופעות הלוואי של תקופת הקורונה המתמשכת והשהייה הארוכה בבתים היא העיסוק המוגבר באוכל, במטבח, בבישול ובאפייה.

אך האוכל ומרכיביו היו שם הרבה לפני המגפה ויהיו שם כמובן גם אחריה. חשיבותם בחיינו היא מאז ומתמיד כה גדולה עד שהם הטביעו את חותמם גם על השפה, עם היווצרותם של ביטויים שמכילים בתוכם סוגי מזונות ועושים שימוש בתכונה מסוימת של המזון כדי להביע רעיון אחר, רחב בהרבה.

מתוך שלל המזונות, פירות הם אחת הקטגוריות שמספקת הרבה השראה לביטויים שונים. למשל, הביטוי הדובדבן שבקצפת. הפרי האדום הקטן שמשמש פעמים רבות לקישוט עוגות קצפת, כשהוא בולט בצבעו העז על הרקע הבהיר, מבטא דבר שהוא המובחר שבמובחר, המשובח ביותר.

ביטוי מעניין במיוחד שמתחיל בפרי ומסתיים במשקה הוא לעשות מלימון לימונדה, שפירושו ליצור דבר מתוק מדבר מר שיש בנמצא, כלומר בהשאלה להפוך אירוע קשה שעברנו לדבר-מה שיכול דווקא להיטיב עמנו. וכך גם הביטויים מלא כרימון והתפוח אינו נופל רחוק מהעץ.

הירקות תרמו את שלהם להעשרת השפה בביטויים כמו תפוח אדמה לוהט, עונת מלפפונים, שטויות במיץ עגבניות, וצצים כמו פטריות אחרי הגשם, ביטוי שמדמה תופעה שמתרחשת פתאום בצורה נרחבת, בדומה לצמיחתן המואצת של פטריות אחרי שיורד גשם.

למעשה, כמעט כל קטגוריית מזון קנתה לה אחיזה בתבשיל השפתי. די אם נזכיר ביטויים כמו אוכל אותו בלי מלח, לא בוכים על חלב שנשפך, דג שמן והולך על ביצים כדי להמחיש את רוחב היריעה.

ואיך אפשר בלי קינוח? את המשבצת הזאת ממלא בין היתר הביטוי פעם שלישית גלידה, שפירושו אירוע מסוים שהתרחש בפעם השנייה בתוך פרק זמן קצר ובאופן מפתיע ובלתי צפוי, והוא נאמר כהכנה לאפשרות שיתרחש בפעם השלישית.

כל אלה הם כמובן רק דוגמאות על קצה המזלג.

ואם כל העיסוק הזה במזון ובמרכיביו רק בלבל אתכם, עשה לכם סלט, או סתם הגביר לכם את התיאבון, אולי כדאי שתפתחו שולחן ותשבו לאכול משהו.

 

 

 

 

≋ כל הזכויות שמורות לאיתאב © 2020 | פיתוח: Dynamic Network Applications