מילון אבניאון - מילון עברי עברי
מייסד ועורך ראשון: איתן אבניאון
מילון המקרא
מילון ספיר

רוח פרצים - בין משב רוח לרוח הקודש | מילון אבניאון

רוח, רוח! רוח, רוח!
למה לא תשכב לנוח?
מן הבוקר תשתולל,
והנה כבר בא הליל…

… ואתה הולך בטל
ושורק ומיילל,
מכופף את הוורדים
ומציק לילדים.

כך כתבה מרים ילן-שטקליס בשיר הילדים שכולנו גדלנו עליו.

 

המילה "רוּחַ", בזכר או בנקבה, משמשת אותנו בצירופים ובביטויים רבים, ופירושיה מגוונים ביותר: היא יכולה לתאר גוש אוויר שנע ממקום למקום בשל הפרשי לחצים באטמוספרה - או את נפש האדם. בין שני המובנים הללו נמצאים פירושים רבים נוספים, שיחד עם "רוח" במשפטים ובצירופים, במשמעות שאולה או ללא, מגיעה המילה הקצרה הזאת למעמד מיוחד בעברית, כמו גם בערבית למשל.
ואכן, רוח היא מילה שמית משותפת. מקורה בשפה האוגריתית, ששימשה את תושבי האזור במאות ה-13-15 לפנה"ס, ועברה לערבית, לארמית ולעברית.
מעניין: סוברים שהמילה "רוח" היא תצליל, משתייכת למילים האונומטופאיות, שבהן הגיית המילה מרמזת על הצליל או הקול של המסומן (פירוט על כך בלשונית האטימולוגיה). 

 

אתם בוודאי קצרי רוח לדעת מהם השימושים של המילה בַּעברית של ימינו, נכון? 

כן, אנחנו יודעים, אבל מִשלו ברוחכם, כולכם מכירים את הצירופים שנביא כאן, ובטח מבינים את רוח הדברים. אך זה היופי במילה הזאת - השימוש בה אינו רק מגוון אלא גם רווח מאוד. תמכו בנו ותנו לנו רוח גבית, במטותא, יש לנו עוד הרבה דוגמאות להראות כאן. 

למשל, רוח הקודש היא היא השכינה הברוכה, שנרצה בוודאי לשהות בקרבתה, אך את רוח הרפאים, שלא נדע, לא נרצה לפגוש באיזו סמטה אפלה. אף השתבשה נפשנו ולקינו ברוח עִוועים, שמצביעה על בלבול ושיקול דעת לקוי, אך אל תיפול רוחכם, כלומר אל ייאוש, מצב הרוח שלנו מרומם!

עדיף לא להיות גסי רוח ולא להוציא את הרוח מהמפרשים לאיש, זה מעשה "מוריד", שלא נלקה חלילה ברוח נכאה. השתדלו לעשות את ההפך, לגרום לסביבתכם רָמוּת רוח (ביטוי הדומה לצירופים נחת רוח וקורת רוח), כלומר להעלות את הביטחון העצמי ואת התחושה הטובה לזולת.

הרשימה עוד ארוכה, לא נכיל כאן את כל הצירופים, הביטויים והמשפטים שעושים שימוש במילה רוּחַ. אולי בהמשך, אם תנוח עלינו המוזה ויהיה לנו מספיק שאר רוח...

≋ כל הזכויות שמורות לאיתאב © 2020 | פיתוח: Dynamic Network Applications